Varför attackeras journalistiken alltid av auktoritära ledare?

29.03.2025

När en demokrati urholkas är det första offret nästan alltid den fria journalistiken. Varför? För att den står i vägen för maktkoncentration. 𝗘𝗻 𝗼𝗯𝗲𝗿𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀 𝗴𝗿𝗮𝗻𝘀𝗸𝗮𝗿, 𝗮𝘃𝘀𝗹𝗼̈𝗷𝗮𝗿 𝗼𝗰𝗵 𝗶𝗳𝗿𝗮̊𝗴𝗮𝘀𝗮̈𝘁𝘁𝗲𝗿 – precis det en auktoritär ledare vill undvika.


𝗦𝘁𝗲𝗴 𝟭: 𝗨𝗻𝗱𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮 𝗳𝗼̈𝗿𝘁𝗿𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲𝘁
Auktoritära ledare börjar ofta med att kalla medier för "folkets fiender" eller "lögnfabriker". Syftet? Att få människor att tvivla på etablerade fakta och istället lita på regimens version av sanningen.

𝗦𝘁𝗲𝗴 𝟮: 𝗕𝗲𝗴𝗿𝗮̈𝗻𝘀𝗮 𝘁𝗶𝗹𝗹𝗴𝗮̊𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻
När folk inte längre vet vad som är sant, blir nästa steg att kontrollera eller eliminera oberoende medier. Det kan ske genom censur, ägarförändringar eller lagar som gör det svårare att bedriva journalistik.

𝗦𝘁𝗲𝗴 𝟯: 𝗧𝘆𝘀𝘁𝗮 𝗸𝗿𝗶𝘁𝗶𝘀𝗸𝗮 𝗿𝗼̈𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗴𝗲𝗻𝗼𝗺 𝗵𝗼𝘁 𝗼𝗰𝗵 𝗳𝗿𝗶𝗵𝗲𝘁𝘀𝗯𝗲𝗿𝗼̈𝘃𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻
När fria medier inte längre kan stoppas genom propaganda eller lagändringar, riktas attackerna mot enskilda journalister. Kritiska reportrar riskerar trakasserier, hot, fängelse – och i vissa fall sina liv.


Just nu sitter hundratals journalister fängslade världen över bara för att de gjort sitt jobb, och i allt fler länder ser vi hur regimer tystar de som granskar makten:

  • I 𝗧𝘂𝗿𝗸𝗶𝗲𝘁 har i veckan en svensk journalist frihetsberövats, anklagad för att bland annat ha förolämpat president Erdogan.
  • I 𝗨𝗦𝗔 har president Trump intensifierat sitt motstånd mot fri press och journalister som inte följer hans direktiv. En rad mediebolag har stängts ute från Vitahuset och Trump visar öppet sitt förakt mot utpekade journalister.
  • I 𝗦𝘃𝗲𝗿𝗶𝗴𝗲 vill Sverigedemokraterna begränsa public service till en mer avskalad och strikt nyhetsfokuserad funktion, finansierad på frivillig basis och med ökad politisk kontroll. Kritiker menar att detta skulle underminera public service som en oberoende granskare av makten.


𝗘𝗻 𝗳𝗿𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀 𝗮̈𝗿 𝗱𝗲𝗺𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁𝗶𝗻𝘀 𝗿𝘆𝗴𝗴𝗿𝗮𝗱
En demokrati utan journalistik är en blind demokrati – där makthavare kan agera utan granskning. Därför är pressfrihet inte bara en fråga för journalister, utan för alla oss som värnar om demokrati och sanning.


Foto: The Washington Post