Så skyddar du dina barn och ungdomar från skadlig informationspåverkan – det är aldrig försent!
Barn och unga tillbringar mycket tid online – och där möter de inte bara vänner och underhållning, utan också desinformation, konspirationsteorier och propaganda. Säkerhetspolisen varnar i sin nya lägesrapport för att extremistgrupper och främmande makt riktar sig mot unga för att skapa misstro, öka polarisering och i vissa fall radikalisera dem. Det kan ske i samtal i onlinespel, genom roliga reels på TikTok eller som snackisar på forum som du inte ens vet att de finns.

Det handlar inte längre i första hand om att glorifiera kriminalitet eller religiösa värderingar. Sedan en tid tillbaka cirkulerar även berättelser om att vårt svenska samhälle står inför så stora utmaningar att dagens system riskerar att falla samman. I det narrativet är det lätt att förstora händelser i verkligheten i syfte att skapa oro och ilska som i värsta fall leder till våldshandlingar.
Som förälder kan du förstås inte kontrollera allt dina barn och ungdomar tar in, men du kan stärka deras förmåga att tänka kritiskt och hantera den information de möter. Det funkar dessutom lika bra vid fikabordet på jobbet eller på helgens parmiddag:
• 𝗣𝗿𝗮𝘁𝗮 𝙞𝙣𝙩𝙚 𝙗𝙖𝙧𝙖 𝗼𝗺 𝗸𝗮̈𝗹𝗹𝗸𝗿𝗶𝘁𝗶𝗸
Lär dina barn och ungdomar att ifrågasätta budskapen i texter, bilder och filmer. Vem har skapat det? Vad är syftet? Finns det andra källor som säger samma sak?
• 𝗩𝗮𝗿 𝗻𝘆𝗳𝗶𝗸𝗲𝗻 – 𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗼̈𝗺𝗮𝗻𝗱𝗲
Om någon börjar prata om konspirationsteorier eller misstro mot samhället, lyssna och ställ frågor istället för att direkt avfärda det. Hjälps åt att se svagheterna i argumenten.
• 𝗣𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗼𝗺 𝗵𝘂𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗮𝗴𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗴𝗲𝗿𝗮𝗿
Ge exempel på hur vissa grupper försöker sprida misstro och polarisering för att påverka människor – och att det ofta görs genom känslomässiga budskap och förenklade sanningar.
• 𝗗𝗶𝘀𝗸𝘂𝘁𝗲𝗿𝗮 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗲𝗿 𝗼𝗰𝗵 𝗮𝗹𝗴𝗼𝗿𝗶𝘁𝗺𝗲𝗿
Prata om hur plattformarna visar innehåll baserat på vad vi interagerar med – vilket kan skapa en skev verklighetsbild.
• 𝗩𝗮𝗿 𝗲𝗻 𝘁𝗿𝘆𝗴𝗴 𝘀𝗮𝗺𝘁𝗮𝗹𝘀𝗽𝗮𝗿𝘁𝗻𝗲𝗿
Se till att dina barn och ungdomar (och alla andra) vågar prata med dig om det de ser och hör. Skapa en öppen dialog där andra känner sig trygga att dela sina funderingar, även om det är svårt att hålla med eller förstå.
• 𝗕𝗲𝗿𝗮̈𝘁𝘁𝗮 𝗵𝘂𝗿 𝗱𝘂 𝘁𝗮̈𝗻𝗸𝗲𝗿 𝗳𝗼̈𝗿 𝗮𝘁𝘁 𝗳𝗼̈𝗿𝘀𝗼̈𝗸𝗮 𝗸𝗮̈𝗻𝗻𝗮 𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻
Tipsa om att vara vaksamma på budskap som skapar starka känslor, framställer vissa grupper som fiender eller uppmanar till handling utan att ge en balanserad bild.
Vi lever i en orolig värld. Genom att rusta oss med kunskap och kritiskt tänkande kan vi hjälpas åt att navigera tryggare i den våg av olika budskap som sköljer över oss. Ju mer vi pratar med varandra, desto svårare blir det för de som vill vårt samhälle illa, att påverka enskilda människor.