Digital informationspåverkan – när tekniken blev ett hot mot demokratin
Teknologi och makt är tätt sammankopplade genom tillgången till samhällsdata och möjligheten att styra opinionen. De aktörer som kontrollerar stora mängder data – vare sig det är stater, företag eller organisationer – har en unik förmåga att påverka politiska processer, styra informationsflöden och forma människors världsbild.

Demokratiska länder har länge drivit på regleringar för att skydda individers data från att utnyttjas av de stora digitala plattformarna, med lagstiftning som GDPR i EU och liknande initiativ i USA. Nu monteras dessa skydd snabbt ner av den nya amerikanska ledningen, som i stor utsträckning backas upp av tech-oligarker vars vinster bygger på just den datainsamling och riktade påverkan som regleringarna skulle begränsa.
När plattformar och system som formar den offentliga debatten styrs av några få aktörer utan tillräcklig insyn eller demokratisk kontroll, ökar risken för att teknologi blir ett hot mot demokratin snarare än ett stöd för den. Några exempel:
𝗣𝘀𝘆𝗸𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗶𝗹𝗲𝗿 𝗼𝗰𝗵 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝘀𝗸 𝗽𝗮̊𝘃𝗲𝗿𝗸𝗮𝗻
Under lång tid samlades data från Facebook-användare i syfte att skapa mycket specifika psykologiska profiler och rikta skräddarsydd propaganda till olika väljargrupper. Även TikTok sägs samla in stora mängder användardata och för att kunna påverka vilken information som sprids och vilka narrativ som förstärks.
𝗠𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗮𝘃 𝘀𝗼̈𝗸𝗺𝗼𝘁𝗼𝗿𝗲𝗿
Genom att massproducera artiklar, blogginlägg och webbsidor med falska eller vinklade uppgifter kan aktörer påverka sökresultat. När många webbplatser länkar till varandra och upprepar samma narrativ, ser sökmotorer det som trovärdig information och rankar det högre. På så sätt kan falsk information tränga undan mer pålitliga källor och dominera den offentliga debatten.
𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗔𝗜 𝗼𝗰𝗵 "𝗱𝗮𝘁𝗮𝗳𝗼̈𝗿𝗴𝗶𝗳𝘁𝗻𝗶𝗻𝗴"
AI-modeller tränas på stora mängder text och bildmaterial. Om någon medvetet fyller träningsdata med propaganda, falska fakta eller snedvridna narrativ kan AI:n börja återskapa dessa mönster i sina svar. Detta kan leda till att AI-system omedvetet förstärker desinformation, särskilt om det saknas mekanismer för att granska och filtrera opålitliga källor.
𝗗𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗼̈𝘃𝗲𝗿𝘃𝗮𝗸𝗻𝗶𝗻𝗴𝘀𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗮𝘃 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻
Det finns i dag avancerad teknik för att övervaka och kontrollera människor i realtid. Med hjälp av ansiktsigenkänning, big data och AI kan individers beteenden samlas in och utvärderas i syfte att upprätthålla en auktoritär maktstruktur och tysta oliktänkande.
Utan transparens, etiska riktlinjer och reglering riskerar digitala verktyg att bli vapen för manipulation snarare än medel för ökad kunskap och delaktighet.
Stort tack till Carl Heath, Senior Researcher and Focus Manager Digital Resilience at RISE och Brit Stakston, Kommunikationskonsult och mediastrateg, för ert outtröttliga arbete för att uppmärksamma världen på detta!
Bild:BBC