Narrative washing – när berättelser tvättas för att vilseleda
Har du någonsin hört en organisation, ett företag eller en stat presentera en berättelse som låter lite för bra för att vara sann? Då kan det vara ett fall av narrative washing – en form av informationspåverkan där en agenda paketeras om för att verka mer trovärdig, positiv eller legitim än vad den egentligen är.

Det handlar om att styra narrativet genom att:
🧙♂️ 𝗔𝗻𝘃𝗮̈𝗻𝗱𝗮 𝘁𝗿𝗼𝘃𝗮̈𝗿𝗱𝗶𝗴𝗮 𝗯𝘂𝗱𝗯𝗮̈𝗿𝗮𝗿𝗲 – forskare, journalister eller influencers som sprider budskapet.
🧙♂️𝗧𝗮 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝘀𝗸 𝗼𝗺𝘃𝗮̈𝗴 – ryska talespunkter kan spridas till andra stater som i sin tur paketerar om budskapen och sprider dem vidare till länder som nu tar in uppgifterna i sin nyhetspublicering.
🧙♂️ 𝗦𝗲𝗹𝗲𝗸𝘁𝗶𝘃𝘁 𝗹𝘆𝗳𝘁𝗮 𝗳𝗿𝗮𝗺 vissa fakta samtidigt som andra tystas ner.
🧙♂️ 𝗞𝗼𝗽𝗽𝗹𝗮 𝗯𝘂𝗱𝘀𝗸𝗮𝗽𝗲𝘁 𝘁𝗶𝗹𝗹 𝘃𝗮̈𝗿𝗱𝗲𝗻 som demokrati, hållbarhet eller jämställdhet för att göra det svårare att ifrågasätta.
Narrative washing handlar alltså om att aktivt omforma och paketera om ett narrativ för att styra hur det uppfattas. Det är en sofistikerad metod där aktörer inte bara döljer sanningen utan även bygger upp en alternativ verklighet.
Det finns också enklare former av skönmålning kan kopplas till olika sakfrågor:
🛁 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝘄𝗮𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 ( 𝗴𝗿𝗼̈𝗻𝗺𝗮̊𝗹𝗻𝗶𝗻𝗴) – Företag som marknadsför sig som hållbara samtidigt som deras kärnverksamhet är miljöskadlig.
🛁 𝗗𝗲𝗺𝗼𝗸𝗿𝗮𝘁𝗶𝘁𝘃𝗮̈𝘁𝘁 – Auktoritära regimer som håller skenval för att legitimera sin makt. Ryssland är ett utmärkt exempel.
🛁 𝗝𝗮̈𝗺𝘀𝘁𝗮̈𝗹𝗹𝗱𝗵𝗲𝘁𝘀𝘁𝘃𝗮̈𝘁𝘁 – Organisationer som lyfter fram enstaka initiativ men samtidigt upprätthåller ojämställda strukturer i sin verksamhet.
🛁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝘄𝗮𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 (𝘀𝗸𝗼̈𝗻𝗺𝗮̊𝗹𝗻𝗶𝗻𝗴) handlar om att dölja, förneka eller försköna negativa sidor av en person, organisation, händelse eller historia för att framställa dem i bättre dager än de förtjänar.
Varför är detta problematiskt? För att det skapar en illusion av förändring och förtroende, vilket kan minska trycket på verklig förändring. Det gör det svårare för både journalister och allmänhet att genomskåda vad som faktiskt pågår.