Bilder påverkar mer än vi tror – hur skyddar vi oss från manipulation?

04.03.2025

Vi vet att bilder har en enorm kraft att påverka våra känslor och vår uppfattning om verkligheten. En bild kan förstärka ett budskap, skapa förtroende – eller vilseleda oss. Inom informationspåverkan används bilder strategiskt för att styra narrativ, och ofta är det just bilder som får spridning långt innan någon hinner faktagranska dem.


🙈 𝗦𝗻𝗮𝗯𝗯 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗱𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗰𝗵 𝗲𝗺𝗼𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗹 𝗸𝗿𝗮𝗳𝘁
I sociala medier ser vi ständigt exempel på bilder som väcker starka reaktioner. Ett foto ur sitt sammanhang kan förändra hur vi tolkar en händelse. Algoritmer förstärker detta genom att premiera innehåll som engagerar – oavsett om det är sant eller inte.

𝘌𝘹𝘦𝘮𝘱𝘦𝘭: Tänk på alla olika bilder du sett från händelser i Ovala rummet de senaste veckorna. Den som publicerar bilden har valt just den sekunden som visar människors mimik, kroppshållning, ögonrörelse, gester och omgivning som stämmer överens med det budskap som avsändaren vill få dig att uppfatta.

🙉 𝗠𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗼𝗰𝗵 𝗱𝗲𝘀𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻
Redigerade bilder, deepfakes och medvetet missvisande vinklar används i allt från politik till krishantering. När en bild ser trovärdig ut blir det svårare att ifrågasätta den, och vi sprider ofta vidare innan vi tänker efter.

𝘌𝘹𝘦𝘮𝘱𝘦𝘭: Det finns så många bilder, filmer och ljudbilder som manipulerats att det inte längre är relevant att lyfta fram ett enskilt exempel. Inom public services nyhetsredaktioner finns resurser för att verifiera bildmaterial. I slutänden är det ändå du som konsumerar bilder, filmer och ljud som måste vara skeptisk och observant på vilket budskap som du uppfattar.

🙊 𝗛𝘂𝗿 𝗸𝗮𝗻 𝘃𝗶 𝘀𝗸𝘆𝗱𝗱𝗮 𝗼𝘀𝘀?
✔ Var skeptisk till bilder som väcker starka känslor – fråga dig själv: Kan det finnas en annan kontext?

✔ Använd omvänd bildsökning – verktyg som Google Lens kan avslöja om en bild tidigare använts i andra sammanhang.

✔ Tänk på vad du själv sprider – vi har alla ett ansvar att inte bidra till informationspåverkan.