Bias – bekräftar din egen uppfattning
I min analys av händelserna i Ovala rummet blev jag påmind om en av de mest svårgenomskådade mekanismerna inom informationspåverkan – 𝗺𝗶𝗻 𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗮𝘀. Jag tolkade det jag såg genom linsen av vilken av presidenterna jag redan innan sympatiserade med.

När "vårt lag" ställs mot "de andra" väcker det starka känslor. I det här fallet var vi många som, chockade av det som hänt, sökte förklaringar. Och när vi försöker förstå en kaotisk situation känns det 𝗽𝘀𝘆𝗸𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝗸𝘁 𝘁𝗿𝘆𝗴𝗴𝗮𝗿𝗲 att ta till oss sådant som bekräftar våra egna värderingar och världsbilder.
Bias, eller kognitiv partiskhet, är ett filter som påverkar hur vi tolkar information. Det får oss att 𝘀𝗲 𝗱𝗲𝘁 𝘃𝗶 𝘃𝗶𝗹𝗹 𝘀𝗲 𝗼𝗰𝗵 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗲𝗿𝗮 𝗱𝗲𝘁 𝘀𝗼𝗺 𝘀𝗸𝗮𝘃𝗲𝗿. De som vill påverka oss vet hur de kan använda detta – genom att förstärka våra fördomar och styra vad vi uppmärksammar och inte.
Hur bias påverkar oss inom informationspåverkan:
👍 𝗕𝗲𝗸𝗿𝗮̈𝗳𝘁𝗲𝗹𝘀𝗲𝗯𝗶𝗮𝘀 – Vi söker aktivt efter information som bekräftar våra åsikter och ignorerar det som motsäger dem. Påverkansaktörer utnyttjar detta genom att sprida ensidig information som känns "självklar" för en viss grupp.
👍 𝗧𝗶𝗹𝗹𝗴𝗮̈𝗻𝗴𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝘁𝘀𝗯𝗶𝗮𝘀 – Det vi hör och ser ofta känns mer sant. Upprepning av ett påstående, oavsett sanningshalt, kan göra att vi uppfattar det som en självklarhet.
👍 𝗣𝗼𝗹𝗮𝗿𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀𝗲𝗳𝗳𝗲𝗸𝘁𝗲𝗻 – När vi möter motargument kan vi istället gräva ner oss djupare i vår ursprungliga åsikt. Påverkansaktörer kan använda detta genom att skapa konfliktfyllda narrativ som förstärker polarisering.
👍 𝗔𝘂𝗸𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲𝘁𝘀𝗯𝗶𝗮𝘀 – Vi tenderar att lita mer på information från en uppfattad auktoritet, även om den är felaktig. Inflytelserika personer kan därför användas för att sprida narrativ med stor trovärdighet.
👍 𝗚𝗿𝘂𝗽𝗽𝗯𝗶𝗮𝘀 – Vi påverkas starkt av vår sociala grupp. Om "alla" i vår närhet tycker något, känns det mer sant. Påverkanskampanjer använder detta genom att skapa illusionen av att en åsikt är mer utbredd än den faktiskt är. På sociala medier förstärks detta av algoritmer som ger oss mer av det vi redan gillar, vilket skapar ekokammare där vi helt umgås med likasinnade.
Att förstå sin egen bias handlar inte om att bli neutral, utan om att bli medveten. Först då kan vi träna oss i kritiskt tänkande och stå emot manipulation. Vilka bias tror du påverkar dig mest?
Foto:Yle