Humor som vapen i informationskriget

03.03.2025

Humor är ett kraftfullt verktyg inom informationspåverkan eftersom det kan sänka mottagarens kritiska tänkande, göra budskap mer delningsvänliga och normalisera extrema idéer.


🔹 A𝘃𝘃𝗮̈𝗽𝗻𝗮 𝗼𝗰𝗵 𝗳𝗼̈𝗿𝗹𝗼̈𝗷𝗹𝗶𝗴𝗮 𝗺𝗼𝘁𝘀𝘁𝗮̊𝗻𝗱𝗮𝗿𝗲 – Genom satir och memes kan politiska motståndare framställas som inkompetenta eller löjeväckande. Detta kan minska deras trovärdighet utan att behöva använda fakta eller argument.
Exempel: Ukraina har allt sedan Rysslands fullskaliga invasion använt humor för att förminska sina motståndare.

🔹 𝗙𝗼̈𝗿𝘀𝘁𝗮̈𝗿𝗸𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗮𝗴𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗼𝗰𝗵 𝗸𝗼𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀𝘁𝗲𝗼𝗿𝗶𝗲𝗿 – Skämt om en "djup stat" eller "hemliga eliter" kan få konspirationsteorier att verka mer harmlösa, men samtidigt plantera idéer hos publiken.
Exempel: En "deep state" är enligt dessa teorier en typ av regering som består av potentiellt obehöriga hemliga maktnätverk som verkar oberoende av en stats politiska ledarskap i jakten på sin egen agenda och mål. Det har varit en central del i Donald Trumps presidentkampanjer och legat till grund för dagens extrema nedskärningar av myndigheter och tjänstemän inom den statliga sektorn.

🔹 𝗡𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹𝗶𝘀𝗲𝗿𝗮 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺𝗮 𝗯𝘂𝗱𝘀𝗸𝗮𝗽 – Genom ironi och skämt kan radikala idéer smygas in i det offentliga samtalet utan att skapa direkt motstånd. Vad som börjar som ett skämt kan på sikt förändra människors uppfattningar.
Exempel: President Trumps AI-annons för Gaza som semesterparadis är ett otäckt exempel. Den fungerar dessutom som en effektiv distraktion från verkliga händelser. Svenska nyhetsmedier omfattande spridning av filmen tyder på att de svalde betet med hull och hår...

🔹 𝗦𝗸𝗮𝗽𝗮 𝗴𝗿𝘂𝗽𝗽𝘁𝗶𝗹𝗹𝗵𝗼̈𝗿𝗶𝗴𝗵𝗲𝘁 – Humor kan användas för att stärka en gemenskap genom att skapa interna skämt och driva med "de andra." Memes används ofta för att bygga vi-och-dem-narrativ.
Exempel: Sverigedemokraternas Kommunikationsavdelning har tillsammans med andra aktörer skapat digitalt material som med tvetydiga humor skapar känslan av att de står på "folkets" sida gentemot "eliten".

🔹 𝗢̈𝗸𝗮 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗱𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗰𝗵 𝗲𝗻𝗴𝗮𝗴𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴 – Roligt innehåll delas mer i sociala medier. Humor gör att politiska budskap sprids brett och når personer som annars inte skulle engagera sig i en fråga.
Exempel: Bland svenska internetanvändare som är 8 år eller äldre har 94 procent använt ett eller flera sociala medier det senaste året. 91 procent använder sociala medier minst en gång i veckan och fler än 8 av 10 gör det dagligen.(Källa Svenskarna och internet 2024)

Humor kan förenkla komplexa budskap och fungera som en subtil metod för att förändra opinioner. Det skapar en stark känsla som effektivt hindrar dig från att ta välgrundade beslut. Därför används det flitigt i allt från politisk kampanjföring till desinformationskampanjer och propaganda. Skratta gärna, men fundera på vem som vill att du ska ha roligt på någon annans bekostnad.