Hur får man människor att acceptera det otänkbara?

03.03.2025

En klassisk metod inom fientlig informationspåverkan är att först föreslå det allra värsta – något så extremt att det väcker starka reaktioner. När folk sedan vant sig vid tanken, presenteras en "mildare" version som plötsligt känns rimligare.

Denna metod kallas ofta för Overtonfönstrets förflyttning och används för att normalisera desinformation och skadliga idéer:

🔹 Först lanseras ett chockerande påstående: " Vi måste börja med att erkänna att det är orealistiskt att tro att det går att återgå till Ukrainas gränser från 2014." Pete Hegseth, Försvarsminister USA

🔹 Sedan backas det något: "Det verkar osannolikt att Ukraina får tillbaka all sin mark." Donald Trump, President USA

🔹 Till slut har påståendet fått fäste – även utan relevanta argument.

Metoden fungerar inom nationell politik, sociala frågor eller som i exemplet ovan i internationella konflikter och säkerhetspolitik. Genom att sprida de värsta scenarierna vänjer sig publiken, och det näst värsta börjar framstå som acceptabelt.

Hur skyddar vi oss? Genom att känna igen tekniken. När något låter extremt – fråga dig själv: Är detta första steget i att förändra vad jag ser som normalt?

När får vi initierade kommentarer kring metoder inom Informationspåverkan i våra Nyhetsmedier på samma sätt som den svenska politiken kommenteras?